top of page

Alt om hårstyling Del 1

Vi har stått opp og skal få frisyren under kontroll. Er det “pomade” eller “paste” som vil fungere best? Og skal vi ta det i tørt eller vått hår? Les denne guiden for å vite alt du trenger om hårstyling!


JK Barber Shop og frisør

Hva er hårstyling?

Hårstyling er et samlebegrep for alle midler som skal bli værende og endre utseendet på håret. Det kan dreie seg om å legge håret i en ny retning, løfte røttene eller gi en blank overflate. Noen frisyrer krever nesten ingen styling, andre trenger flere produkter etter hverandre. Til og med mange frisyrer som ser og kjennes helt naturlige ut er i virkeligheten laget ved hjelp av styling.


I og med at hårstyling binder seg til håret avhenger resultatet av hvordan håret ditt er fra naturens side. Krøllete hår krever gjerne andre produkter og teknikker enn slett hår, og tynt hår formes annerledes enn tykt hår.


Noen sentrale begreper

Hold

Hvor sterk hårstylingen er. Produkter med mye hold kan holde striere hår i mer radikale fasonger enn produkter med lite hold. Sideskill o.l. krever naturligvis mer hold enn en rufsete look. Mer hold er ikke nødvendigvis bedre. Ved å føne håret på plass trenger du kun en brøkdel av holden som kreves i håndkletørket hår.


Shine

Hvor blankt stylingen etterlater håret. Mye shine er som hovedregel stilig på veldig definerte frisyrer i mørkt hår, men for mye shine kan fremstå “fett” i lyst hår. Lite shine gir et mer naturlig utseende.


Tyngde

Hvor mye stylingen tynger ned håret. Mye tyngde er bra til stramme, tette frisyrer og dårlig hvis man skal lage volum. Produkter med høy vekt kjennes gjerne våtere ut i håret enn produkter med lav vekt.


Tekstur

Fasongen på hvert hårstrå - om det er krusete, bølgete, slett, tykt eller tynt.


Volum

Hvor luftig frisyren skal bli, altså hvor langt hvert hår skal stå oppover før det evt. legges i fasong.


Definisjon

Hvor markant grupper av hårstrå skal framstå. Ved å bruke definerende hårstyling vil f. eks. en kam etterlate tydelige furer i frisyren, mens krøller vil framstå som separate lokker.


Vannbasert eller voks/oljebasert?

Vannbasert

Hårstyling som er formulert på vann og vannløselige bindemidler. Langt lettere å vaske ut enn voksbaserte stylingprodukter og ofte mildere mot håret. Som en tommelfingerregel kan de påføres ned til røttene hvis du ønsker. Ulempen er at vannbaserte produkter kan begynne å løse seg opp og renne i kraftig regnvær eller dersom du svetter mye. Vannbasert styling blir gjerne tung og blank i vått hår og mattere og luftigere i tørt hår.


Voksbasert

Hårstyling som er basert på fett, voks, olje eller andre vannavstøtende stoffer. De kan gi kraftig hold uten å løsne i møte med vann eller svette. Ulempen er at de er vanskeligere å vaske bort - man må gjerne ta i sjampo i tørt hår eller sjamponere flere ganger. Voksbasert styling bør ikke påføres ned i røttene og skal som hovedregel tas i nokså tørt hår. Hvis du er tynn i håret, eller sliter med hårtap, anbefaler vi ikke voksbaserte produkter.


kilde grooming.no

Relaterte innlegg

Se alle

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page